οικονομία στις εκτυπώσεις

7 Τρόποι για Οικονομία στις Εκτυπώσεις σας!

Γιατί χρειάζεστε οικονομία στις εκτυπώσεις σας; Μα, πόσες φορές σας έχει τύχει να τυπώσετε μια ολόκληρη σελίδα, με μόνο 2 γραμμές κειμένου; Πόσες φορές βλέπετε μπροστά σας εκτυπώσεις και σκέφτεστε ότι «τσάμπα τυπώθηκαν»; Και πόσες φορές έχετε δει να τελειώνει το μελάνι σας και έχετε πει «μα πάλι»; Σκέφτεστε την επίπτωση στο περιβάλλον, αλλά και το πορτοφόλι σας;

Διαβάστε μερικές ιδέες για το πώς να εξοικονομήσετε χαρτί και μελάνι και ξεκινήστε να ακολουθείτε κάποιες από αυτές, ή και όλες. Σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα!

1. Χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση Πρόχειρο/Draft στον εκτυπωτή σας.

Αν θέλετε να τυπώσετε κάτι για δική σας χρήση, μπορείτε να το εκτυπώσετε ως πρόχειρο. Ο εκτυπωτής σας θα χρησιμοποιήσει λιγότερο μελάνι και θα τυπώσει πιο γρήγορα αυτό που χρειάζεστε.

2. Εκτυπώστε στην κλίμακα του γκρι / Grey scale.

Αν το αρχείο που εκτυπώνετε δεν έχει χρώματα ή αν δεν σας ενδιαφέρει να τυπωθεί έγχρωμο, επιλέξτε την εκτύπωση στην κλίμακα του γκρι. Ο εκτυπωτής θα χρησιμοποιήσει μόνο το μαύρο μελάνι και δεν θα ξοδέψετε κανένα από τα υπόλοιπα χρώματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάνετε την ίδια επιλογή ακόμα και όταν το κείμενό σας είναι ασπρόμαυρο. Αν δεν επιλέξετε την κλίμακα του γκρι, ο εκτυπωτής σας θα χρησιμοποιήσει λίγο μελάνι και από τα έγχρωμα, ακόμη και αν το κείμενό σας είναι ασπρόμαυρο.

3. Διαμορφώστε και ελέγξτε τα κείμενά σας πριν την εκτύπωση.

Είναι πραγματικά αμέτρητα τα ηλεκτρονικά έγγραφα που στην τελευταία τους σελίδα δεν έχουν τίποτε άλλο, παρά ένα υδατογράφημα,  μια ημερομηνία ή μια υπογραφή. Πριν πατήσετε το πλήκτρο της εκτύπωσης, κάντε μια προεπισκόπηση του εγγράφου. Επιλέξτε από το παράθυρο διαλόγου την εκτύπωση ΜΟΝΟ των σελίδων που χρειάζεστε.

Σε κείμενα μορφής word ή XL, μπορείτε να αλλάξετε ακόμη και τη μορφοποίηση. Επιλέξτε μικρότερη γραμματοσειρά όπου είναι δυνατό ή περιορισμένα περιθώρια και θα δείτε τον αριθμό των σελίδων προς εκτύπωση να μειώνεται.

4. Τυπώστε και από τις 2 πλευρές κάθε σελίδας.

Για μεγαλύτερη οικονομία, μπορείτε να ρυθμίσετε τον εκτυπωτή σας στη λειτουργία «εκτύπωση διπλής όψης». Το κείμενό σας θα εκτυπωθεί και στις 2 πλευρές της σελίδας και έτσι, θα κάνετε λίγη οικονομία στο χαρτί.

5. Τυπώστε τα απολύτως απαραίτητα.

Αν απλά θέλετε να διαβάσετε κάτι, χωρίς να το αρχειοθετήσετε στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε μορφή PDF. Μπορείτε έπειτα να το στείλετε στο κινητό σας ή στο tablet σας και να το διαβάσετε από εκεί, όταν καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας.

6. Μην αφήνετε τον εκτυπωτή σας αδρανή για πολύ καιρό.

Φροντίστε να τυπώνετε έστω και 2 γραμμές (ή μια δοκιμαστική σελίδα αν σας είναι πιο εύκολο) τουλάχιστον 1 φορά κάθε 15 μέρες. Αν δεν τυπώνετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα μελάνια σας θα στεγνώσουν και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ακόμη και αν τα μελανοδοχεία σας είναι σχεδόν γεμάτα. Είναι πιο οικονομικό να τυπώσετε 1 σελίδα στις 15 μέρες, παρά να πετάξετε τα μελάνια σας, χωρίς να τα έχετε καν χρησιμοποιήσει.

7. Χρησιμοποιήστε τις εκτυπωμένες μονές σελίδες σαν πρόχειρα.

Αν έχετε σελίδες τυπωμένες μόνο από τη μία πλευρά και η δουλειά σας μαζί τους τελείωσε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πίσω λευκή πλευρά τους, σαν πρόχειρο για χειρόγραφες σημειώσεις. Αγοράστε ένα κλιπ εγγράφων και φτιάξτε μ’ αυτές ένα σημειωματάριο. Έτσι, αξιοποιείτε στο έπακρο το χαρτί των εκτυπώσεων και παράλληλα εξοικονομείτε χρήματα.

Σίγουρα κάποιες από αυτές τις λύσεις σας φαίνονται χρονοβόρες ή και δύσκολες στην εφαρμογή τους. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να προσαρμοστείτε στις νέες αυτές συνήθειες, ειδικά στη διαμόρφωση των επιλογών εκτύπωσης. Το σίγουρο είναι ότι η οικονομία στις εκτυπώσεις που θα κάνετε, αξίζει τον κόπο!!

Διαβάστε ακόμη για την αντικατάσταση μελανιών στον εκτυπωτή σας και άλλες συμβουλές ΕΔΩ.