4 pragmata prin thn agora ektupoti

4 Πράγματα που πρέπει να ξέρετε ΠΡΙΝ αγοράσετε Εκτυπωτή

Σίγουρα έχετε διαβάσει άπειρα άρθρα για να σας βοηθήσουν στην επιλογή εκτυπωτικού μηχανήματος. Έχουν γραφτεί πολλά και ο λόγος είναι απλός: Εύκολα μπορείς να κάνεις λάθος επιλογή, αν δεν έχεις λάβει υπόψιν σου όλους τους παράγοντες. Τι θα τυπώνετε; Κάθε πότε; Πόσο; Θέλετε φωτογραφίες; Scanner; Αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης; Σύνδεση σε δίκτυο; Wifi;

Συνοψίζοντας τα βασικά

Οι inkjet εκτυπωτές είναι κατάλληλοι για μικρό όγκο εκτυπώσεων και για φωτογραφίες. Μπορούν να τυπώσουν σε περισσότερες ποιότητες χαρτιού (φωτογραφικό χαρτί, χαρτόνι, ετικέτες κλπ), ενώ έξτρα λειτουργίες, όπως το scanner, φωτοτυπικό, fax, δεν αυξάνουν τόσο τον όγκο ή / και την τιμή τους. Όμως: Πρέπει να τυπώνετε οπωσδήποτε 1 φορά την εβδομάδα, διαφορετικά τα μελάνια στεγνώνουν και θα πρέπει να πάρετε καινούρια. Για εκτυπωτές στους οποίους οι κεφαλές δεν είναι ενσωματωμένες στα μελάνια, αυτό μπορεί να σημαίνει και ανάγκη για service ή αντικατάσταση κεφαλών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το κόστος είναι τέτοιο, που σχεδόν πάντα συμφέρει να αγοράσετε καινούριο εκτυπωτή. Το κόστος εκτύπωσης είναι υψηλότερο σε σχέση με τους εκτυπωτές laser. Η δυνατότητα επιδιόρθωσης είναι περιορισμένη και το να οδηγηθείτε σε αγορά νέου μηχανήματος, πάρα πολύ πιθανό.

toners lexmark

Οι laser εκτυπωτές είναι κατάλληλοι και σαφώς πιο οικονομικοί για μεγαλύτερο όγκο εκτυπώσεων, πιο γρήγοροι από τους inkjet και μπορείτε να τυπώνετε όσο σπάνια θέλετε. Τα toners περιέχουν σκόνη και όχι υγρό μελάνι, οπότε δεν έχετε τον κίνδυνο να στεγνώσουν. Επιπλέον, τα ανταλλακτικά τους βρίσκονται με μεγαλύτερη ευκολία, άρα και το service τους είναι περισσότερο εφικτό. Όμως: Οι έγχρωμοι laser είναι αρκετά ακριβότεροι από τους ασπρόμαυρους και το κόστος των 4 χρωμάτων πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των inkjet. Λειτουργίες όπως scanner, φωτοτυπικό, fax, μπορεί να αυξήσουν αρκετά τον όγκο ή/ και την τιμή τους. Κάποιοι laser εκτυπωτές, εκτός από τα toners, χρειάζονται και άλλα ανταλλακτικά (drum, waste box, developer), που είναι επιπρόσθετο κόστος.

4 πράγματα για να λάβετε υπόψιν πριν την τελική αγορά εκτυπωτή

1. Ο όγκος εκτυπώσεων δεν παίζει ρόλο μόνο στο τελικό κόστος των αναλωσίμων. Κάθε εκτυπωτικό μηχάνημα έχει μια διάρκεια ζωής, αντίστοιχη με έναν αριθμό εκτυπώσεων και έναν μέσο όρο μηνιαίας χρήσης. Αν οι προδιαγραφές του εκτυπωτή σας είναι για 500 σελίδες μηνιαία χρήση και εσείς τυπώνετε 1000, το μηχάνημα θα χαλάσει πολύ γρηγορότερα απ’ όσο φαντάζεστε. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα μηχάνημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας (προσθέστε ένα 15% στον τελικό αριθμό εκτυπώσεων που υπολογίσατε).

2. Πριν αγοράσετε τον εκτυπωτή σας, μάθετε τι αναλώσιμα χρειάζεται και πόσο κοστίζουν. Πολλά εκτυπωτικά μηχανήματα είναι εντυπωσιακά οικονομικά, αλλά τα μελάνια τους έχουν τόσο υψηλό κόστος, που είναι σαν να αγοράζετε σχεδόν ολόκληρο το μηχάνημα από την αρχή! Επιπλέον, αν χρησιμοποιείτε συμβατά αναλώσιμα, που θα μειώσουν το κόστος των εκτυπώσεών σας ακόμη περισσότερο, βεβαιωθείτε ότι κυκλοφορούν στην αγορά. Αν ο εκτυπωτής που επιλέξατε είναι πολύ καινούριο μοντέλο, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετούς μήνες, πριν κυκλοφορήσουν τα συμβατά και ως τότε, θα πρέπει να πληρώνετε για τα γνήσια.

3. Μην αγοράσετε έγχρωμο laser εκτυπωτή, αν δεν σας είναι απαραίτητος. Αν πχ στις 1000 σελίδες που τυπώνετε το μήνα, μόνο οι 15-20 είναι έγχρωμες, προτιμήστε την αγορά 2 εκτυπωτών – ενός μονόχρωμου laser και ενός inkjet. Στον inkjet μπορείτε να τυπώνετε τις λίγες έγχρωμες σελίδες που χρειάζεστε και ο laser θα αναλάβει τον όγκο των ασπρόμαυρων εκτυπώσεων. Μπορεί η αγορά 2 εκτυπωτών αντί ενός να σας φαίνεται υπερβολική, αλλά ένας έγχρωμος laser θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο σε βάθος χρόνου.

4. Αγοράστε μόνο αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Είναι εντυπωσιακό να έχουμε έναν εκτυπωτή με σαρωτή, φωτοτυπικό, fax, wifi, ethernet, θύρες usb και micro, αυτόματη εκτύπωση διπλής όψης, δυνατότητα εκτύπωσης σε Α3, σε χοντρό ή φωτογραφικό χαρτί, οθόνη touch κτλ κτλ . Διαχωρίστε τα «είναι απαραίτητο να έχει» από τα «καλό θα ήταν να έχει», καταρχάς για να μην πληρώσετε περισσότερα χρήματα χωρίς πραγματικό λόγο. Κατά 2ον, γιατί όσο πιο πολύπλοκη είναι μια συσκευή, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να χαλάσει κάτι… σωστά;

Αν καταλήξετε σε laser εκτυπωτή, η Planetink σας προσφέρει κάποιες εξαιρετικές επιλογές. Όλα τα μηχανήματα ελέγχονται από τεχνικό πριν την πώληση και συνοδεύονται από εγγύηση καλής λειτουργίας 1 έτους!