camera asfaleias pos na epilexeis

Κάμερα Ασφαλείας: Πώς να επιλέξεις αυτή που Χρειάζεσαι

Οι λόγοι για να αγοράσουμε μια κάμερα ασφαλείας είναι πολλοί. Θέλουμε να βλέπουμε τι γίνεται στο εξοχικό μας όταν είμαστε στην πόλη και να βλέπουμε τι γίνεται στο σπίτι μας, όταν είμαστε στη δουλειά.

Να είμαστε ήσυχοι για τους ηλικιωμένους γονείς μας που μένουν μόνοι τους ή το μωρό μας που κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο. ‘Η για το παιδί μας, που το φροντίζει κάποιο άτομο την ώρα που εμείς απουσιάζουμε. Ακόμη και για την προστασία της περιουσίας μας από επίδοξους ληστές ή την καταγραφή ενός τέτοιου συμβάντος, στην ατυχή περίπτωση που μας συμβεί.

Για αυτούς και για αρκετούς ακόμη λόγους, μια κάμερα ασφαλείας μοιάζει η ιδανική λύση. Πώς όμως διαλέγει κανείς τη σωστή κάμερα; Αν δεν είσαι σχετικός με το αντικείμενο, δεν μπορείς να καταλάβεις και πολλά, βάσει των χαρακτηριστικών που έχει η καθεμιά.

Το να διαβάζεις για ανάλυση, PTZ, Megapixels, απόσταση IR, viewing angle και χίλια δυο άλλα, δε σημαίνει ότι καταλαβαίνεις τι απ’ όλα αυτά είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή και ας τα δούμε όσο πιο απλά γίνεται:

  1. Εσωτερικού ή Εξωτερικού Χώρου

Αυτό, φυσικά, είναι το πιο εύκολο ερώτημα. Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε την κάμερα σε σημείο που μπορεί να βρέχεται ή να επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, μια κάμερα ασφαλείας εξωτερικού χώρου είναι η προφανής επιλογή. Για κάθε άλλη περίπτωση, αρκεί μια κάμερα εσωτερικού χώρου.

  1. Ασύρματη – Wifi – IP

Μπορείς να επιλέξεις βεβαίως και μια ενσύρματη κάμερα, αλλά πριν το κάνεις, σκέψου πού θα την τοποθετήσεις. Πόσα μέτρα πρέπει να είναι η καλωδίωση; Πόσο θα σου κοστίσει τελικά; Οι ασύρματες κάμερες τοποθετούνται οπουδήποτε εντός εμβέλειας του router σου. Επιπλέον, μια ασύρματη κάμερα (IP camera, WiFi camera) σημαίνει ότι μπορεί να συνδεθεί στο internet και να ρυθμιστεί έτσι, ώστε να σε ειδοποιεί στο κινητό σου για οτιδήποτε συμβεί. Και φυσικά, μπορείς ανά πάσα στιγμή να παρακολουθήσεις το χώρο σου από το κινητό ή το tablet σου.

kamera asfaleias analysi eikonas sygkrisi
  1. Ανάλυση Εικόνας

Όσο μεγαλύτερο χώρο θέλουμε να καλύψουμε με την κάμερα, τόσο καλύτερη ανάλυση θα χρειαστούμε. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε καθαρή εικόνα, που, σε περίπτωση κλοπής για παράδειγμα, αποδεικνύεται απαραίτητη. Μια κάμερα παρακολούθησης που έχει ανάλυση στα 720p, για παράδειγμα, υστερεί σε σχέση με κάποια που είναι στα 1080p.

  1. Μέθοδος Καταγραφής

Οι περισσότερες κάμερες ασφαλείας προσφέρουν έναν ή δύο τρόπους, για να καταγράψεις το υλικό σου. Κάποιες έχουν υποδοχή για κάρτα SD, ώστε να μπορείς να αποθηκεύσεις εκεί τα αρχεία σου. Όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχει η κάρτα σε GB, τόσο περισσότερο υλικό θα αποθηκεύει σε ημέρες καταγραφής. Προσοχή όμως: κάθε κάμερα έχει όριο σε σχέση με το τι κάρτα δέχεται. Αν θέλεις μια κάρτα SD των 128GB για παράδειγμα, βεβαιώσου ότι η κάμερα που έχεις επιλέξει, τη δέχεται. Πολλές έχουν όριο τα 64GB ή ακόμη και τα 32GB, οπότε θα πρέπει να πάρεις κάτι αντίστοιχο.

Η δεύτερη μέθοδος καταγραφής είναι το cloud. Οι περισσότερες κάμερες συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα cloud, στο οποίο μπορείς να κάνεις εγγραφή και να «νοικιάσεις» χώρο στο internet, ώστε να αποθηκεύονται εκεί τα αρχεία της κάμερας. Το κόστος και εδώ εξαρτάται από το χώρο που θα νοικιάσεις. Περισσότερα GB σημαίνουν ακριβότερη τιμή. Το θετικό αυτής της μεθόδου αποθήκευσης είναι ότι τα αρχεία δεν αποθηκεύονται τοπικά. Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος σου κλέψει την κάμερα, το υλικό θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αν αποθηκεύεις σε κάρτα SD, την έχεις χάσει μαζί με την κάμερα!

5. Τι άλλο χρειάζεσαι;

Μια κάμερα ασφαλείας μπορεί να συνοδεύεται από αρκετά ακόμη χαρακτηριστικά που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα:

  • Ευρυγώνιος φακός

Το πεδίο κάλυψης μιας κάμερας με ευρυγώνιο φακό είναι σαφώς μεγαλύτερο. Τι να προσέξεις; Οι μοίρες κάλυψης που αναφέρονται ως χαρακτηριστικό ευρυγώνιου φακού, δεν είναι ίδιες για όλες τις κάμερες. Κάποιο μοντέλο μπορεί να λέει «ευρυγώνιο» ένα φακό με κάλυψη πεδίου 90° και κάποιο άλλο με κάλυψη 115°. Διάβασε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά πριν κάνεις την επιλογή σου.

  • Ρομποτική PTZ

PTZ σημαίνει Pan, Tilt, Zoom. Με απλά λόγια, μια ρομποτική κάμερα μπορεί να κινηθεί δεξιά – αριστερά, πάνω- κάτω και να κάνει ζουμ. Δεν έχουν όλες οι κάμερες και τις τρεις δυνατότητες, οπότε λάβε το υπόψιν στην αγορά σου, αν είναι κάτι που χρειάζεσαι.

kamera asfaleias lechange ranger pro g ptz
  • Ανίχνευση κίνησης ή ανίχνευση ανθρώπων

Κάποιες κάμερες ανιχνεύουν την κίνηση και ακολουθούν το κινούμενο στοιχεία, ώστε να το καταγράψουν. Άλλες, πιο «έξυπνες», ξεχωρίζουν την κίνηση πχ μιας γάτας από την κίνηση ενός ανθρώπου και εστιάζουν στον άνθρωπο. Με μια τέτοια, αποφεύγεις να λαμβάνεις συνεχώς ειδοποιήσεις στο κινητό σου για πράγματα που δεν είναι σημαντικά.

  • Ενσωματωμένη Σειρήνα

Αν θέλεις τη δυνατότητα να τρομάζεις τους… ανεπιθύμητους καλεσμένους, μια κάμερα ασφαλείας με ενσωματωμένη σειρήνα, είναι αυτό που χρειάζεσαι.

  • Αμφίδρομη Επικοινωνία

Εκτός από το μικρόφωνο καταγραφής ήχου, μια κάμερα μπορεί να διαθέτει και ηχείο. Έτσι, μπορείς να συνομιλείς με αυτόν που βλέπεις στην κάμερα, είτε είναι το παιδί σου, είτε κάποιος που… δεν θα έπρεπε να είναι εκεί!

Υπάρχουν αμέτρητες κάμερες ασφαλείας που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη σου, αρκεί να ξέρεις τι θέλεις και, φυσικά, ανάλογα με το budget σου. Εστίασε σε αυτά που σου είναι απαραίτητα και βρες το μοντέλο που σου ταιριάζει. Τοποθέτησε την κάμερα στο σημείο που σε ενδιαφέρει, κάνε τη σύνδεση και σταμάτα πλέον να ανησυχείς!