emfialomena vs filtra nerou vrisis

Εμφιαλωμένα VS φίλτρο νερού βρύσης: Η επιλογή είναι Μία!

Εμφιαλωμένα νερά;

Στις περισσότερες περιοχές και ειδικά στις μεγάλες πόλεις, το νερό της βρύσης δεν είναι τόσο καθαρό, όσο θα έπρεπε. Τα δίκτυα ύδρευσης είναι, στην πλειοψηφία τους, παλιά και κακοσυντηρημένα. Έτσι, το νερό φτάνει στο νοικοκυριό μας με άσχημη μυρωδιά ή γεύση κι ένα σωρό μικροοργανισμούς και στοιχεία που τελικά μας βλάπτουν, αντί να μας οφελούν.

Για να έχουμε πραγματικά ΠΟΣΙΜΟ νερό, λοιπόν, πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στη λύση της αγοράς εμφιαλωμένων. Είναι όμως αυτή, η καλύτερη λύση;

1. Πλαστικό, πλαστικό, πλαστικό!

Δε χρειάζεται να έχει κανείς υπερβολικά αυξημένη οικολογική συνείδηση. Με μια μέση κατανάλωση ανά άτομο, ο όγκος πλαστικού που μαζεύεται προς απόρριψη, προβληματίζει ακόμη και τον πιο αδιάφορο άνθρωπο! Φυσικά, μπορείτε έπειτα να τα ανακυκλώσετε. Αλλά γιατί να μην αποφύγετε εξ αρχής την αγορά τους;

2. Καθαρό νερό. Ή μήπως όχι;

Σκεφτείτε ότι το νερό – απολύτως καθαρό – σφραγίζεται μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, από τη στιγμή που σφραγίζεται ως τη στιγμή που θα καταναλωθεί από εμάς, θα περάσει ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο διάστημα αυτό, θα ταξιδέψει, θα παραμείνει σε χώρους αποθήκευσης, θα ταξιδέψει ξανά μέχρι το σημείο πώλησης και τελικά θα ξεκινήσει για τον τελικό του προορισμό – το σπίτι μας!

Η εμφιάλωση του νερού γίνεται υπό απόλυτα αυστηρές συνθήκες, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο κάθε συστατικό, πολύτιμο για τον οργανισμό μας. Η μεταφορά και η αποθήκευσή του όμως, γίνεται κάτω από συνθήκες, κάθε άλλο, παρά κατάλληλες! Πόσο υγιεινό παραμένει το νερό, όταν βρίσκεται επί ώρες ή και μέρες εκτεθειμένο στον καλοκαιρινό ήλιο και σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς;

3. Πάλι τελείωσε η 6άδα;

Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας, οι 2 επιπλέον 6αδες νερού που πρέπει να αγοράσετε, είναι σκέτος βραχνάς! Μπορεί να μην ακούγεται σημαντικό και, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, σίγουρα δεν είναι. Αν όμως είναι μέρος της καθημερινότητάς σας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σύντομα θα αρχίσει να σας κουράζει. Φαίνεται περίεργο, αλλά για πάρα πολλούς ανθρώπους, η απόφαση να εγκαταλείψουν τη λύση των εμφιαλωμένων, ξεκινάει από αυτή την ταλαιπωρία! Η ακαταλληλότητα του νερού και η επίπτωση στο περιβάλλον (κι όμως!) έρχονται μετά!!

Η ζωή αλλάζει με ένα φίλτρο νερού!

Εγκαταλείποντας τα εμφιαλωμένα, το πρόβλημα του νερού επανέρχεται και πρέπει να βρεθεί μια άλλη, πιο βιώσιμη λύση. Και αυτή είναι το φίλτρο νερού βρύσης!

Υπάρχουν πάρα πολλές συσκευές και ακόμη περισσότερα φίλτρα – ανάλογα με το τι ιδιότητες έχει το καθένα και σε ποια συσκευή ταιριάζει. Τα μειονεκτήματά τους σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:

  1. Με εξαίρεση τις συσκευές που τοποθετούνται πάνω στο δίκτυο ύδρευσης, καταλαμβάνουν λίγο ή περισσότερο χώρο στην κουζίνα μας.
  2. Αν επιλέξετε συσκευή κάτω πάγκου ή στην κεντρική παροχή του σπιτιού, φιλτράρετε όλο το νερό. Κι αυτό που χρησιμοποιείτε για τα πιάτα. Άρα το φίλτρο «ξοδεύεται» πιο γρήγορα.
  3. Κάποιες συσκευές δεν κάνουν και τόσο καλή δουλειά. Ειδικά οι πολύ οικονομικές, φιλτράρουν μεν το νερό, δεν θα πούμε όμως ότι κάνουν και μεγάλη διαφορά. Προσθέστε εδώ και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάμε πότε τοποθετήσαμε το φίλτρο και πότε πρέπει να το αντικαταστήσουμε. Ένα φίλτρο έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, μπορεί να φιλτράρει έως έναν αριθμό λίτρων νερού ή μέχρι ένα χρονικό διάστημα. Μετά κρίνεται από τους κατασκευαστές ακατάλληλο για περαιτέρω χρήση και πρέπει να αντικατασταθεί.
  4. Θέματα σύνδεσης. Οι περισσότερες συσκευές ταιριάζουν στον κλασικό τύπο βρύσης, οπότε αν εσείς έχετε κάτι πιο περίεργο, μπορεί η τοποθέτηση να σας δυσκολέψει αρκετά. Σχεδόν όλες οι δυσκολίες σύνδεσης μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθείτε λίγο.

Συμπεράσματα:

  • Η συσκευή φιλτραρίσματος φιλτράρει τρεχούμενο νερό, ενώ στα μπουκάλια το νερό παραμένει στάσιμο και συνήθως σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.
  • Το φίλτρο χρειάζεται αλλαγή ανά 3, 6 ή 12 μήνες (περισσότερο αν είναι τοποθετημένο στην κεντρική παροχή). Δεν απαιτεί κουβάλημα, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
  • Σε ότι αφορά το κόστος, με την αρχική αγορά της συσκευής φιλτραρισματος, τα εμφιαλωμένα φαίνονται να είναι πολύ πιο οικονομική λύση, μακροχρόνια όμως τα πράγματα αλλάζουν. Μετά την απόσβεση της αρχικής αγοράς, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα φίλτρο των 20-30€ συνήθως αρκεί για έναν ολόκληρο χρόνο.

Τα εμφιαλωμένα νερά μπορεί να είναι άγευστα, όπως οφείλει να είναι το νερό, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούμε να πούμε ότι είναι και υγιεινά. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, καταργήστε τα και επιλέξτε για το σπίτι σας μια συσκευή φιλτραρίσματος νερού σύμφωνα με τις ανάγκες και φυσικά, τον προϋπολογισμό σας. Είμαστε νερό κατά περίπου 70%. Ας είμαστε σωστό νερό!